Balatonszemes üdülőfalu a déli part egyik legpatinásabb, legjobb adottságokkal rendelkező gyöngyszeme.

A közel 1890 lakosú község a „magyar tenger” déli partjának közepén egy enyhe lejtős dombháton fekszik. Településünk történelme egészen az őskortól nyomon követhető. Régészeti leletek jelzik, hogy ez a terület a bronzkortól már folyamatosan lakott volt a honfoglaló magyarok megérkezése előtt is.

A Szemes elnevezés nyelvészeti értelmezése bizonytalan, talán egy őrhelyre utalhat, ami valamikor itt állhatott. A középkorban már jelentős településnek temploma és kolostora is volt. A török hódoltság után több felvidéki család települt ide, 1733-tól a Hunyady család lett a főleg mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó település birtokosa.

Az 1880-as évektől megjelentek az első nyaralók, a fürdőélet felélénkült, a többnyire Székesfehérvárról és Budapestről érkező vendégek kezdetben a falu Fő utcájában levő házakat kezdték kibérelni a nyári hónapokban. 1895-ben Gróf Hunyady Imre belátva a nyaralóforgalom előnyeit a birtok tóparti területeit felparcellázta. Az első villát Vajdits Alajos ezredorvos építette a mai Bagolyvár utcában, az egykori török végvár, a Bolondvár helyén 1898-ban. A romantikus hangulatban újjászületett Bolondvár emeletes toronnyal, csigalépcsőkkel, teraszokkal, ereszthető híddal a Bagolyvár nevet vette fel és szolgálta a várúr kényelmét. 

A Fürdőegyesületet 1908-ban alapították. Létrejötte korszakos jelentőségű volt a település fejlődése szempontjából, szervezte, összefogta a közösségi életet.A község nevét 1912-ben változtatták Faluszemesről Balatonszemesre, mely napjainkig egy csendes, nyugodt, családias üdülőhely maradt.A kikötő 1913-ban épült. Jelenleg a felújított kikötő mólói mintegy 330 férőhellyel vitorlásoknak és nagyobb hajóknak is biztonságot nyújtanak.Szemes műemlékekben és látnivalókban gazdag település. A nyaralótelep első villája a Bagolyvár utcában, amelyet a fentiekben már említettünk, Mardini Román nagykanizsai építész tervei alapján épült újjá romantikus stílusban.

Az ófaluban álló római katolikus templomot a török uralom után 1742-ben barokk stílusban állították helyre. Kora gótikus szentélyében Magyarország két reneszánsz pasztofóruma közül az egyik itt található. Nyári estéken komoly zenei, orgonakoncertek színhelye. A volt Hunyady-kastély a XIII. században épült a késő barokk udvarház még ma is impozáns látványt nyújt. Jelenleg ebben az épületben iskola működik. Ez mellett épült meg a modern iskolaépület, amely mellé korszerű sportlétesítmény is párosult.Mellette tornyosul a helyi védelem alatt álló, emeletes uradalmi magtár, valamint nem messze található a Babtista Imaház, amely az egyetlen a déli parton.

A Postamúzeumra a 7-es út mentén egy nagyon szép, úgynevezett kariol kocsi hívja fel az utazók figyelmét. A kiállítást az egykori postakocsi-járat lóváltó állomásának XVIII. századi istállójában rendezték be. A Balaton-parton egyedülálló kiállítás „A delizsánsztól a mozgópostáig” címmel ismerteti a postai szállítás történetét. A múzeumot 2004-ben teljesen felújították, és ezzel egyidőben felavatták az országban egyedülálló emlékművet is, amely a munkájuk közben áldozattá vált postásoknak és hírközlési szakembereknek állít emléket.Az önkormányzat épületében kapott helyet a Latinovits Zoltán Emlékkiállítás, amely a magyar színészkirály életútját mutatja be fotók és dokumentumok alapján. Latinovits Zoltán gyakran pihent a községben, itt halt meg és sírja is itt található a temetőben.

A fürdőélet fejlődéséhez hozzájárul az is, hogy gyönyörű zöld területen egy teljesen felújított ingyenes strand és gyermekbarát élményfürdő várja a Balatonszemesen a vendégeket. Hűvös időben is langyos vízzel feltöltött úszó-,gyermek- és élménymedence, csúszda várja a lubickolni vágyókat.
Az elmúlt években a község határában, a Bagóhegyen, gyógyító hatású melegvizes forrást találtak, amely jelentősen növeli a falu fejlődésének további lehetőségeit.

Az immár hagyományos, júliusban megrendezett Szemes Napok rendezvénysorozat a település kiemelt rendezvénysorozata. Az állomás téri zenepavilon nyári estéken koncertek színhelye. A Latinovits Zoltán Művelődési Házban egész évben kiállítások és kulturális programok várják a Szemesre látogatókat. Nagy sikere van a katolikus templomban rendezett orgonakoncerteknek is. Az ősszel megrendezett szüreti felvonulás és-bál a régi idők mulatságát idézi.
Gondozott utcákkal, virágos zöld területekkel és barátságos vendégszeretettel várjuk a pihenni vágyókat. Vendéglőinkben hagyományos magyar ételekkel és a legkülönfélébb specialitásokkal, a pincesoron zamatos borokkal kedveskedünk az ide látogatóknak.Látogasson el Ön is hozzánk. Legyen Ön is a vendégünk! Érezze magát otthon Balatonszemesen!


Balatonszemes Község Önkormányzata

Cím: 8636 Balatonszemes, Bajcsy Zs. u. 23.
Telefon: 06/84/560-900
Fax: 06/84/360-282
E-mail: polgarmester@balatonszemes.hu
Honlap: www.balatonszemes.hu
Polgármester: Németh Kornélné
Jegyző: Dr. Szatmári Ibolya