Balatonőszöd település Balatonszárszó és Balatonszemes között terül el, közel 2 km-es Balaton-parti sávval rendelkezik. A déli parton egyedülálló fás-ligetes szabadstrand főként a csendes kikapcsolódásra vágyók és a nagycsaládosok körében népszerű.

Az ősi község szinte teljes egészében megőrizte falusias jellegét. Szent László király 1082-ben kiadott oklevelében szerepel először. A VI. század végén Tihany tartozéka volt, feltehetően a török és a magyar hatalomnak egyaránt adózott.

A török időket mindössze négy család vészelte át. 1807-ben a piarista rendé lett a település, amelynek ekkor már a katolikus mellett református temploma is volt. 

A község jellegzetes épülete a piarista rend egykori négy emeletes magtára, valamint több népi építésű lakóház. Az őszödi part nagy részén a magyar kormány zárt területű üdülője terül el, amely számos konferencia helyszíne. A fennmaradó szabad területen községi szabadstrandot és kempinget létesítettek. 2002-ben átadásra került a Napfény utcai játszótér, valamint 2 kosárlabdapálya. A volt kemping területén több mint 100 apartmanház létesült. Délre található Teleki község, ahová jól járható dűlőút vezet.
A településen a falunapot június harmadik hétvégéjén rendezik. Július harmadik szombatján pedig az Amatőr Kettes-Fogathajtó versenynek ad helyet a település. 2007-től felélesztett hagyományként augusztus 15-én Mária napi búcsú a Fenyves úti római katolikus kápolnánál.

Honlap:  www.balatonoszod.hu


Balatonőszöd Község Önkormányzata

Cím: 8637, Balatonőszöd, Szabadság utca 89.
Tel: +36-84-360-312
email: balatonoszod@gmail.com
weboldal: https://www.balatonoszod.hu/

Galéria